Home

Downwind varen

Downwind is varen met de wind in de rug en met de golven mee. Hiermee kun je hoge snelheden bereiken. Omdat je gaat surfen op de golven. Dit kan op zee maar ook op groot binnenwater zoals het Markermeer.

Dat lijkt makkelijk maar is in het begin zeker niet zo. Je moet eerst leren zien hoe de golven lopen zodat je op tijd aan kunt zetten om die golf te halen. Je bent bij elke golf een sprintje aan het trekken. Op techniek varen is dan wel zo fijn, zodat het minder kracht kost en je leert welke golf wel en vooral welke golf je niet moet proberen te halen. Hierbij is de beheersing van de lage steun essentieel.

De tijdsduur van de kennismakingsles 'downwind leren varen' is 3 uur en vindt plaats op lokatie Lelystad. Je krijgt theorie en praktijk, de beginselen om mee te kunnen met een downwind. Kies hiervoor een dagdeel uit met wind 3/4 bft, zie de Wisuki windvoorspelling hieronder.

Hierna kun je mee met een downwind en doen we een afstand die bij je past. Bijvoorbeeld op het Markermeer: Blok van Kuffeler-Lelystad (16km); Pampus Haven-Lelystad (21km); Lelystad-Urk (15km); Ketelbrug-Urk (7km); Lelystad-Trintelhaven (10km). Het is afhankelijk van hoe de wind staat en hoe hard het gaat waaien.

In overleg bepalen we een start en finish punt.

Qua logistiek kost downwind varen veel tijd (soms meer dan je daadwerkelijk vaart). Maar dit is het zeker waard.

 


Downwind leren varen

Promo downwind varen op het Markermeer gemaakt door Boyan Zlatarev van Surfski Center Tarifa:

Downwind Markermeer gefilmd door Boyan