Nieuws

Data SUP&SURFSKI Wintercups 2018/2019 bekend:

___________________________________________________________________________________________________

Per kajak van Holwerd naar Ameland___________________________________________________________________________________________________

Workshops Peddeltechniek in een surfski bij Kanocentrum Arjan Bloem in 2018

Extra datum 2018: 26 augustus bij Kanocentrum Arjan Bloem. Inschrijven via: info@kajak.nl

Bij Kanocentrum Arjan Bloem: 19 mei | 9 juni | 23 juni | 14 juli | 28 juli van 11:00-13:00 uur.

Bekijk de Flyer _ Ontwerp: Sandra de la Combe

___________________________________________________________________________________________________

3x Surfski clinics op zee

Winter 2017/2018: 26 november Nieuwkoopse Plas | 21 januari Harderwijk | 18 maart Vinkeveen

Voor beginners en recreanten, kids en gevorderden. Afstand naar keuze 10-15km|6km. Aanmelden zondagochtend op lokatie. Aanvangstijd + lokatie 18 maart Vinkeveen op: SUP + SURFSKI Wintercup ___________________________________________________________________________________________________

Aanmoedigingsprijs van Surfski-Holland

___________________________________________________________________________________________________

3x Surfski clinics op zee

2017: Voor deelnemers van de Kennismakingscursus Surfski & peddeltechniek bij Kanocentrum Arjan Bloem

Tijden: 11:00 | 13:00 | 15:00 uur 3x4 personen incl.surfski,peddel,zwemvest

____________________________________________________________________________________________________

Surfskistart bij Kanocentrum Arjan Bloem

2017: Opnieuw een extra datum: 6 augustus bij Kanocentrum Arjan Bloem. Inschrijven via: info@kajak.nl

15 juli (vol), 29 juli (vol) en 19 augustus (vol)

____________________________________________________________________________________________________

Surfskistart gaat naar MadNes Ameland deze zomer!Surfskistart staat op MadNes deze zomer!

____________________________________________________________________________________________________

Jacques & Lucien

Lucien & Jacques 14 oktober 2016

http://kayak-nord.forumgratuit.be/t556-surfski-formation#3216

____________________________________________________________________________________________________

NK-Surfski Dames 2016

Rebecca 1 oktober 2016                                                             Nederlands Kampioenschap Surfski Dames 2016

BollenBoysDutchCoastRace-2016 een video van Ton Koenders

____________________________________________________________________________________________________

KV Jason Nieuwsbrief September 2016

Nieuwsbrief KV Jason Arnhem

Surfski

"Met een surfski moet je vrienden zijn met het water""

Onder deze titel heeft het Watersportverbond een filmpje gemaakt, om de surfski aan een breder publiek voor te stellen. Het filmpje staat op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=7KCyH3xKX6E

Met dit korte stukje wil ik hetzelfde voor KV Jason doen: de surfski-sport onder de aandacht brengen.

Super enthousiast over deze vorm van kanoën probeer ik de surfski techniek wat meer onder de knie te krijgen. Waarbij de surfski voor conditie en peddel-techniek – naar mijn idee – een goede aanvulling kan zijn.
Bij surfskistart.nl (gevestigd op Kano Op IJburg, Amsterdam) bij Rebecca de Vroome heb ik inmiddels techniek en downwind lessen gevolgd in een Epic V7, een boot die uitermate geschikt is voor beginners.
Onze club heeft een eigen surfski om een keer kennis te maken. Zoals de naam al zegt, is de surfski vooral langs de kust en in de branding echt in zijn element (en als je door een aantal filmpjes op YouTube zapt, krijg je het idee, dat het vooral een zomerse activiteit is met zonneschijn en gebruinde lijven), maar op de Neder-Rijn kun je ook aardig met zo een ding overweg.

Maar ook daar, zoals op de foto te zien, kun je niet altijd zonder gevaar het water op ;-)
Binnenkort ook de Nederlandse kampioenschappen Surfski: Bollenboys Dutch Coast Race 1- 2 Oktober in Castricum. http://surfski-holland.nl/page/dutch-coast-race-information#.V-A-LzXKCSo

Groet, Steffan

____________________________________________________________________________________________________

Surfski bij Kano op IJburg

Geplaatst 28 aug. 2016 20:05 door marijn v Veelen   [ 28 aug. 2016 21:38 bijgewerkt ]

Hoewel in onze verenigingsnaam uitsluitend de discipline kanoën wordt genoemd, wil Kano op IJburg al vanaf de oprichting een plek zijn voor verschillende watersporters. Naast een actieve groep kanoërs hebben wij ook actieve groepen SUP-ers en surfskiërs. In alle drie de groepen neemt het ledenaantal toe, en dit jaar hebben ook een roeier en een life saving boarder zich bij KOIJ aangesloten.

In dit bericht laten wij enkele surfskiërs van onze vereniging aan het woord. Lia vertelt over haar ervaringen met het surfskiën vanuit het perspectief van een kajakker. Jack vertelt over een downwind die de KOIJ surfskiërs
op het Markermeer voeren met surfski grootheid Boyan Zlatarev.
Sinds deze zomer kun je in Amsterdam bij Kano op IJburg surfski lessen volgen bij Surfskistart van Rebecca Vroome.
Rebecca de Vroome - Surfskistart
Rebecca heeft Kano op IJburg gekozen als thuishaven voor haar surfskischool vanwege de mooie omstandigheden op het water rond IJburg. Ze heeft daarvoor Epic V7 surfski’s beschikbaar. Qua stabiliteit zijn deze surfski's vergelijkbaar met een zeekajak. Dat is wel prettig voor een beginner, want surfen is als koorddansen op hoge golven. Je kunt je dan volledig concentreren op de golven en het surfen, zonder met samengeknepen billen te moeten zitten om je evenwicht te bewaren ;-)
Hoi Lia, kun jij ons wat vertellen over de overeenkomsten en verschillen tussen een surfski en een zeekajak?
Lia bij Surfskistart
Lia: 'Een overstap van zeekajak naar surfski kun je misschien vergelijken met een overstap van toerfiets naar racefiets. 
Terwijl je in een zeekajak vaak rustig geniet van al het moois om je heen, zul je in een surfski vermoedelijk ijverig bezig zijn een goede golf te vinden en je vaarsnelheid hoog te houden. Wanneer dat je als beginnende of ervaren surfer lukt, slaak je van puur genot een vreugdekreetje: joeheee! Plots schiet je vooruit!

Surfskiën doe je wanneer zeekajakken lastig begint te worden vanwege de harde wind (liefst > 4 Bft) en wanneer er hoge, snelle golven staan. Je surft met de wind mee (downwind) De kunst is de golven "te leren lezen" zodat je handig gebruik kunt maken van de snelheid en energie van het water. Een geoefend surfskiër zal bij downwind varen bijna niet te hoeven peddelen.
Kennismaken met surfski varen op IJburg

In bepaalde opzichten is een surfski veiliger dan een zeekajak:
Het is een sit-on-top kajak, hierdoor kun je makkelijk en snel weer in de boot klimmen en al wegvaren terwijl je benen nog buitenboord zijn. Een spatzeil is niet nodig want de kuip is zelflozend zolang je snelheid hebt.
Ook kun je zeer goed tegen harde wind in varen, want de boot is snel en licht gebouwd en je vaart met een wedstrijdpeddel, een zgn. wingpeddel. De wing- (vleugel-)vorm van het blad dwingt je de peddel zijwaarts, weg van de kajak, te bewegen waardoor je een iets langer afzetmoment hebt en je slag effectiever wordt.

Omdat een surfski een roer heeft kun je van richting veranderen zonder snelheidsverlies. Maar in de golven, wanneer de boeg naar beneden wordt geduwd, kan het roer contact verliezen met het water en dan is de boot nagenoeg stuurloos. Dit probleem ontstaat sneller wanneer de boot niet diep genoeg in het water ligt (b.v. bij een te lichte vaarder).
   
Een surfski bestaat uit één groot luchtdicht afgesloten compartiment en blijft daarom altijd drijven, zolang hij heel blijft. De meeste surfski’s hebben geen droge opbergruimte, wel dekelastieken. Dit dwingt de vaarder alleen essentiële zaken mee te nemen. Het blijft natuurlijk belangrijk om voldoende veiligheidsmiddelen mee te nemen het water op, zoals een communicatiemiddel zoals een marifoon of mobiele telefoon in waterdichte hoes. Ook moet je getraind zijn om incidenten op het water onderling op te kunnen lossen. Omdat je open in de boot zit, is het misschien nog wel meer dan bij het kajakken van belang dat je kleding draagt die warm blijft, ook als je een tijd in het water hebt gelegen. Door gebrek aan bergruimte zijn weekend- en kampeertochten met een surfski minder goed mogelijk, maar om de vergelijking met het fietsen weer te maken, zijn er natuurlijk ook veel mensen die met een racefiets met weinig bepakking op reis gaan.'Afgelopen maand voer surfski-grootheid Boyan Zlatarev op het Markermeer samen met 'onze' groep surfskiërs.

Boyan geeft normaal surfski lessen in het zuidelijke puntje van Spanje (www.surfskicenter.com/tarifa), maar vond de omstandigheden op het Markermeer ideaal vanwege de goede golven en toegankelijkheid.

Jack, jij stuurde ons een gaaf filmpje dat Boyan schoot tijdens een downwind op het Markermeer, en daar willen we meer over weten!

'Wij vinden dat we in IJburg op één van de beste locaties zitten voor surfskiërs op ieder niveau. En het is altijd mooi om dat ook nog eens van iemand anders te te horen; kort geleden voer Boyan Zlatarev van Surfski Education met ons mee en dit is wat hij te zeggen had:

Downwind paddling is usually associated with open water, ocean and big surf...this is not the way you would describe Amsterdam.
Markermeer is a lake located next to the Dutch capital and it delivers unbelievable downwind conditions when the wind blows from the west or south west.
Here are 3 reasons you will enjoy downwind in the lake:
1. The waves are short and steep, which makes them easy to catch.
2. The water is warmer than the sea...in the summer months.
3. Relatively safe to paddle even in extreme wind conditions because you don't get blown somewhere in the middle of the ocean.
Bonus (4th reason): You don't have to worry about washing off salty water from your equipment :)
If you are going to Amsterdam try to hook up with the guys from Surfski Holland. it's worth the experience!

Beter kunnen wij het zelf eigenlijk niet zeggen…'
Bekijk Boyan's film van de downwind hier: https://www.facebook.com/surfskieducation/videos/1347067611989617/

Enthousiast geworden over het surfskiën of op zoek naar een ideale thuishaven voor je surfski voor (in de herfst/winter)? Neem contact met ons op via surfski@kanoopijburg.nl.
Als je eens een surfski les wilt volgen, neem dan contact op met Rebecca via www.surfskistart.nl. KOIJ leden krijgen 10% korting op de lessen.